Ben je wel eens meegenomen, een piste af, terwijl het eigenlijk te moeilijk voor je was? Ben je hierdoor je zelfvertrouwen (deels) kwijt geraakt?
In deze tweedelige blog leggen we uit hoe je jouw angsten kan overwinnen en weer meer plezier kan krijgen in het skiën. Krijg weer vertrouwen en neem de controle over jouw skies!
5. Vorm van de bocht
Tijd om weer bochten te gaan maken, dus let op! Deze basisregel geldt bij elke bocht. Of het nu een sneeuwploeg bocht, een
ploeg-parallel of een volledige parallele bocht is. Als jij je bocht niet netjes afmaakt, zal je snelheid elke keer toenemen. Waarom? Omdat je teveel tijd in de ´val-lijn´ door brengt. Dit is een onderwerp waar veel skiers fouten maken, ook sommige skileraren. Zij zullen beginnen met het aanleren van hetbegin van de bocht, ook wel de ´initiëringsfase´ of´vrijgave-fase´ genoemd. Voor het gemak noemen we het even ´de start van debocht´. Je zou denken dat dit de perfecte plek is om te starten met het leerproces... Maar denk even na wat er gebeurd als je begint met je bocht. Je skies bewegen in de val-lijn, wijzen recht naar beneden, en je snelheid neemt rap toe. Hmmm, klinkt ineens niet meer als de beste plek om te beginnen, toch? Daarom beginnen we bij het leren, met het einde van de bocht! Maar voor dat we dat doen, kijken we even naar een volledige bocht en de verschillende delen ervan in het plaatjes hieronder.
Van links naar rechts zien we: het einde van de bocht, het midden van de bocht en het begin van de bocht. Andere namen voor de verschillende delen zijn:
einde / stuur-fase / afrem-fase
midden / neutrale fase / oohhh s**t moment
begin / initiërings-fase / vrijgave-fase
Zou je direct starten met het begin van de bocht, dan glij je direct verder in het oohhh s**t moment en is alles verloren! Dit is waarom je alles opnieuw gaat leren, beginnende bij het einde van de bocht. En dan werken we ons stap voor stap terug naar het begin. Dit zal je zelfvertrouwen opbouwen en je de mogelijkheid geven je snelheid onder controle te houden, terwijl je leert om je bochten netjes af te maken. Zoals het hoort! Hiermee blijf je lang genoeg uit de val-lijn om het versnellen te stoppen. En was dat ongecontroleerde versnellen niet de oorzaak van alle problemen? Precies!
Neem nog een kijkje naar het diagram, naar het einde van de bocht. Zie je de kleine rode cirkel? Dat is precies hét moment om jezelf onder controle te houden! Door een bocht helemaal af te maken, tot je skies bijna weer bergopwaarts wijzen. Dit haalt de snelheid uit jouw skiën en geeft je de mogelijkheid de nieuwe bocht gecontrolleerd en met zelfvertrouwen te beginnen. Heb je het maken van het einde van de bocht onder de knie, dan kan je stap voor stap de andere delen leren beheersen.
6. Een lekkere mix
Als je het einde van de bocht onder de knie hebt, en je hebt gewerkt aan de vorm van je bocht, dan is het tijd om er een lekkere mix van te maken. Maak lange bochten en korte bochten, bij lage en bij hogere snelheid. Dit alles nog steeds op een blauwe leer-piste. Hierbij is het heel handig als jouw skileraar hulpmiddelen meeneemt om te helpen. Pillonen, korte slalom paaltjes, enz. Hij kan een parcour voor je uitzetten om bochten te oefenen. Dit zal helpen om veel verschillende vormen en typen bochten te maken, in beide richtingen. Tegen de tijd dat je hierbij bent aanbeland, is je zelfvertrouwen toegenomen en beginnen die zenuwen tot rust te komen.
7. Kilometers vreten
Zo simpel is het! Afdaling, na afdaling, na afdaling! Hoe meer hoe beter, maar blijf op de zelfde piste en probeer niet te snel naar iets moeilijkers te gaan. Wanneer jij je echt zeker en in controle voelt, dan kan je een wat stijlere piste uitproberen. Maar doe rustig aan en houdt je leraar bij de hand, want er zijn nog een paar trucjes die geleerd moeten worden.
8. Rusten
Een ontzettend belangrijk iets, en vaak onderschat. Rust voldoende! En drink ook meer dan genoeg water tijdens je skivakantie. Denk eraan dat je eigenlijk de hele dag aan het sporten bent, en dat ook nog bij een hoge altitude. Dit betekent dat je veel sneller vocht verliest en uitgedroogd kan raken. Voldoende eten, en dan niet alleen maar snitzel met pommes, is ook erg belangrijk. Om voldoende energie voor de volgende dag te hebben. Je lichaam is actief, moet nieuwe dingen leren en je angst overwinnen, en dit vraagt natuurlijk veel energie.
Door onze ´8 manieren om je angst bij het skien te overwinnen´ te volgen, zou je op weg moeten zijn om een meer zelfverzekerde skiër te worden en je angsten van het verleden te verwinnen. Als je vragen of opmerkingen hebt over hoe je angst bij het skiën kan overwinnen, schrijf ze hier onderaan de blog en we reageren zo spoedig mogelijk.
Heb je interesse om jouw angst bij het skiën te overwinnen? Bekijk dan de informatie over onze FEAR-LESS ski camps voor het komende winterseizoen. Je zult skiën met skiërs die met dezelfde instelling deelnemen aan het camp. Samen met jullie toegewijde trainer, weken jullie aan jouw persoonlijk doelen.
Voor meer informatie over al onze camps klik hier
Write a comment